18 maj 2007

Lögner, förbannade lögner och Temo...




"Synovate Temo har i den här rapporten för DN sammanställt opinionsutvecklingen från de månatliga mätningarna under perioden november-april med 11.835 intervjuer."

Så står det i slutet på artikeln i DN om Temos stora sammanräkning av sina opinionsundersökningar. De har alltså först och främst återanvänt gamla resultat. Så långt tillbaka som november 2006. Detta ger såklart en väldigt orättvis och korkad bild av Sverige. Lika korkad som Temos intervjumetod.

Temo ringer upp folk mitt på dagen då endast en liten grupp med människor har möjlighet att vara hemma och svara i telefonen. Denna grupp som är hemma mitt på dagen, mitt under brinnande högkonjunktur har vänstersympatier. DET visar Temos undersökning med stor tydlighet.

Ett annat opinionsundersökningsföretag är SKOP. De kör med öppna kort i sina undersökningar och ringer upp och intervjuar folk på kvällen istället. Deras resultat är mindre sensationellt.

SKOP får fram ett resultat som är snarlikt valresultatet hösten 2006.

Så när man ringer upp folk på kvällen så har i stort sett ingenting har hänt med opinionen sedan hösten 2006. Om man ringer upp på dagen så har socialdemokraterna snart egen majoritet.

Det som avslöjar Temo ännu mer är deras motto: "Vårt mål är att medverka till framgång för våra uppdragsgivare". Man kan alltså beställa ett resultat och Temo ser till att det förutbestämda resultatet ser bra ut på papperet.

Men trots mina blå sympatier är jag den förste att välkomna dessa "röda siffror". Detta eftersom det finns inget mer inflexibelt och stelbent än socialdemokrater som tror att de är nära egen majoritet. Det finns inget mer rörigt än när de röd-gröna ska uppvisa enighet. Det finns inget mer patetiskt än maktlösa socialister med storhetsvansinne.

PS. Att vänsterblocket har stor chans att vinna i Stockholm om det vore val idag är årets mest korkade påstående och är så långt från verkligheten man kan komma. Vad denna undersökning i verkligheten visar är att det finns lögner, förbannade lögner och Temo. DS.


Extern länk: DN


Twingly.se

11 kommentarer:

PureRumble sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
PureRumble sa...

Vid valet september 2006 hade socialdemokraterna 35% av rösterna. Enligt TEMO har samma siffra, för varje månad, ändrats enligt följande.

37.0%, 39.9%, 40.8%, 41.0%, 41.4%, 42.5%, 46.3%.

Det där är statistiken som DN talar om och som du talar illa om. Det är för varje månad från november t.o.m. april. Det är en ökning med mer än 11.3 procentenheter om man jämför med det senaste valresultatet.

Hur tänker du förklara den? Har den borgerliga ledningen varit så duktiga att fler och fler arbetslösa moderater har fått jobb medans tiden har gått, och på så sätt inte varit hemma "mitt på dagen"? På så sätt har en större och större andel arbetslösa, värdelösa, patetiska socialbidragstagande vänsteranhängare svarat när TEMO har ringt, eller hur? Eller TEMO har kanske börjat ringa allt tidigare och tidigare?

Kommer du alltid på en godnattsaga för dig själv när världen målar färger som du inte vill se?

Anonym sa...

alltså, varje gång jag läser på den här bloggen så känns det som författaren är som en fotbollsfarsa som stenhårt håller på sitt lag och ska badtrasha det andra laget, pulserandes med högmod och etc. Det är en rätt okej blog, but still, känns så vriden ibland.

Anonym sa...

Det är dock konstigt att det skiljer så mycket i de olika undersökningarna...

Anonym sa...

arash, det du undrade har forklarats tydligt av forfattaren, las texten en gang till. Du kan ha nytta av att veta da Spressen skrev att sossarna har langt over 40% av rosterna sa gjordes det en gallup brevid artiklen, da fick sossarna bara 15% med over 10,000 rostande, jamfort med Temos undersokning som bara hade 2000 rostande. Temo ljuger sa mycket dom kan. Sjalv deltog jag i en undersokning i mars av Gbg universitet, den har inte redovisats annu. Sossarnas makt apparat finns kvar tills borgarna avskaffar staligt TV och press stodet. S media gor allt for att stodja vanster blocket. Dom har den falska statistiken, media och fackets miljarder allt ar under vanster kontroll anda tills borgarna inser det och gor nagonting at det.

Anonym sa...

Konstigt, inför valet gjorde opinionsundersökningsbolagen inga fel...

Surt!

Jonas Gifting sa...

Arash: Temos godnattsagan passar socialdemokraternas ovilja till förändring perfekt. Min godnattsaga är närmare sanningen.

Frigga: Helt rätt analys. Jag låter oppositionen smaka på sin egen medicin.

Nickersson: Den sista opinionsundersökningen (och mycket korrekta undersökningen) gjordes under fredagen och lördagen innan valet dvs då många av de som arbetar är lediga.

Anonym sa...

Jag tycker det dessutom är konstigt att man inte tar med procenten som inte vet hur dom skulle rösta. Det gör man i alla undersökningar. Det är runt 10 % som aldrig svarar. I Skops och Temos så brukar det vara över tio %, undrar hur resultaten skulle se ut om man tog med dom procenten.

Man förklara ökningen med att vissa har blivit osäkra. Men visst är Temos metod ovetenskaplig.

Vad folk skulle rösta om det var val idag är ointressant. Det är ju ändå över tre år till dess.

Som Winston Churchill sa: "Det finns tre sorters lögner: Lögn, förbannad lögn och statistik". Tror inte mycket på statistik, siffror kan alltid manipuleras.

Anonym sa...

Demoskop ska det stå ju, inte skop... :S

Anonym sa...

Whatever you say boy=)

Lärt dig verktyget än?

Anonym sa...

Lögner, förbannade lögner och lata bloggare...

Det är tragiskt med bloggare som istället för att kontrollera fakta hänger sig åt att sprida lögner. Intervjuerna för Synovate Temo:s väljarbarometer genomförs efter klockan 17 på vardagar.

Arkivet


Se statistik