20 maj 2007

Viktigt meddelande!!!

Tiotusentals människor protesterade på lördagen i Venezuela mot president Hugo Chávez planer att stänga oppositionsvänliga mediebolaget RCTV.

Chávez har sagt att bolagets sändningslicens, som går ut den 27 maj, inte förlängs.

Den ersätts istället av en statlig kanal som visar program som förespråkar presidentens värderingar. Chávez har anklagad RCTV för att sända såpor som sprider omoral.

Externa länkar: DN



Twingly.se

8 kommentarer:

Anonym sa...

En av de flitigaste munkavlarna på oberoende medier var Margret Tacher -varför diskuteras aldrig detta?

Chavez anklagas ofta i mainstream medierna för att tysta oppositionen, men faktum är att han varit ganska tolerant.

Kuppen mot honom startades via de oppositionsägda TV-kanalerna, i vilka folket under bästa sändningstid uppmanades till upplopp mot presidenten. I de amerikanskägda kanalerna visades bilder på Chavez framställd som en apa.

Trots att all denna uppvigling utmynnade i en Amerikansk, Brittisk och Spanskstödd kupp (vilken ju sedan misslycakdes fenomenalt eftersom Chavez hade sånt otroligt starkt folkligt stöd)lät Chavez inte stänga ner dessa kanaler omedelbart. Istället beslöt han att inte förnya sändningstillstånden när de nuvarande kontrakten går ut.

Jag kan inte se något oresonligt i det handlandet. Vad tror du hade hänt, rent hypotetiskt, ifall en Cubanskägd kanal med sändnigstillstånd i USA började uppvigla amerikanerna till kupp mot Dubya?

Det mest intressanta i den här historien är att de nyliberala mainstream medierna (som ju DN i allra högsta grad tillhör) klänger sej fast vid detta halmstrå för att smutskasta Chavez. DNs historia är ren högerpropaganda. För journalistik är det inte. Isånnafall hade man presenterat historian på ett mer nyanserat sätt, trängt på djupet och grävt fram dom fakta jag just presenterat.

Anonym sa...

Nästan ingenting i DN:s text stämde överens med situationen i Venezuela, vilket inte är märkligt med tanke på att det är en högertidning. Bekvämt att utelämna att staten har full befogenhet att dra in licensen ;)

Älskar den här typen av bloggar, de tillför så mycket bra genom sitt kopierande och inklistrande. Hooray för yttrandefriheten och den analytiska nivån. :) Herregud, du kan väl åtminståne skriva något själv...

Anonym sa...

Va gulligt alla skriver om Chavez. Han struntat totalt i demokrati och rättigheter. Är det någon som har följt hans ändringar i konstitutionen, hur länge tänker han sitta vid makten. 20 år?

Cortex sa...

Chavez är en viktig symbol för många vänstersympatisörer. Därför är det jobbigt för vissa när den folkkäre, demokratiskt tillsatte revolutionären börjar konsekvent bete sig som en en diktator. Jag tror de flesta i väststvärlden inser betydelsen av när någon börjar tysta oppositionell media... Jag tycker lite synd om er fanatiker. Någon tar till Thatcher, andra angriper DN.

Får ni makten kan ni ju alltid konfiskera DN-skrapan och stänga ner alla högerbloggar.

Jonas Gifting sa...

Det är tragiskt att läsa vad anonyma vänster-kommunist-diktatur-romantiker skriver.

För de som inte ser att Chavez bara är en simpel diktator med sedvanligt blod på sina händer har jag bara förakt för...

Jonas Gifting sa...

Fråga till alla vänstersympatisörer som försvarar Chavez agerande:

Det är alltså ok om Reinfeldt skulle föbjuda opposionens mediakanaler såsom Dala-Demokraten, Aftonbladet och TV4?

Anonym sa...

Det är inte DN som skriver om Chavez medietaktik, det är TT.

Att notisen sedan publiceras i DN är en annan femma.

Ska ni kritisera skribenten - kritisera då TT.

Fredrik Andersson sa...

Svar till Jonas:
Faktum är att det är fullt möjligt att jämföra TV4 och RCTV. Bägge sänder för närvarande i det marksända tv-nätet eftersom de har tillstånd att göra det. Med det tillståndet följer ett ansvar. Man får bland annat inte hetsa fram och vara en av de främsta involverade krafterna i en statskupp. Det är emot väldigt många regler - också i Sverige. Skulle TV4 ha betett sig på samma sätt så skulle deras sändningstillstånd ha rykt för länge sedan.

Jag vill dessutom betona att det inte handlar om någon nedstängning. RCTV kommer fortfarande att kunna sända kabel-TV som alla andra kanaler.

Att det råder allmänt mediaförtryck är också ett löjligt påstående. Media i Venezuela kontrolleras till stor majoritet av oppositionen. Högern har med andra ord större chans att komma fram med sitt budskap än vad vänstern har.

Arkivet


Se statistik